Geheim dagboek van een boekhouder

geheim dagboek

Geheim dagboek van een boekhouder

De Tweede Wereldoorlog houdt tot op de dag van vandaag mensen bezig. Omdat zij deze oorlog meegemaakt hebben en er nog steeds de gevolgen van ondervinden, of vanuit interesse voor deze periode. Er zijn in de loop der jaren talloze boeken over geschreven, waaronder ook steeds meer oorlogsdagboeken. Een van de dagboeken die pas vele jaren na de oorlog is opgedoken, is dat van Berend Jan Schutten uit Hulsen, bij Hellendoorn. Helaas was dit pas na zijn overlijden. Wat Berend Jan achterliet is een unieke inkijk in wat er zich afspeelde in Hulsen, Nijverdal, Almelo en daarbuiten. Er komen gebeurtenissen voorbij die voor menige lezer nieuw zullen zijn. Dat maakt zijn oorlogsdagboek erg bijzonder en absoluut de moeite waard.

De redacteur, de jonge historicus Thom Kruiper, heeft de aantekeningen van Berend Jan zoveel mogelijk letterlijk overgenomen. Hij heeft echter gekozen voor een thematische aanpak. Het boek is ingedeeld in een tiental hoofdstukken, waarin zaken behandeld worden als kabelwacht, onderduiken en razzia’s, luchtoorlog etc. Thom Kruiper heeft alle hoofstukken van een inleiding voorzien en waar nodig de aantekeningen van Schutten van commentaar voorzien. Hiermee is het oorlogsdagboek ook voor jongere lezers begrijpelijk en is het een interessante bron van informatie.

Geheim dagboek van een boekhouder geeft veel nieuwe feiten over de oorlogstijd. Verhalen van toen moeten, ook ruim 75 jaar na dato, verteld blijven worden.

Berend Jan Schutten

Redactie Thom Kruiper

ISBN 978-90-76272-45-0

176 pagina’s, ruim geïllustreerd, prijs € 14,90

Bestellen: uutgeverieje.boaken@gmail.com

 

Inhoud

Voorwoord 7
Wie is Berend Jan Schutten? 9
Kabelzaken (vernielingen en de gevolgen daarvan) 17
Koningin Wilhelmina 25
Meningsverschillen (passief door negeren en actief door sabotage en directe confrontatie) 37
Nieuwsgaring 61
Vakantie in oorlogstijd 71
Onderduiken en razzia’s 81
Vliegtuigen 99
De luchtoorlog (de V1, V2 en de bombardementen vanuit de lucht) 123
De bevrijding komt eraan 141
Nasleep van vijf jaar bezetting (situatie na de bevrijding) 167