Activiteiten

Weer een prachtig boek erbij

Op 5 oktober zullen we in de Smidse te Nijverdal wederom een prachtig boek presenteren; Fotoalbum Nijverdal 1945 1995.

Frits Korver, bij menigeen bekend als boekverkoper aan de Grotestraat  in Nijverdal, heeft na zijn pensionering niet stilgezeten. In tegendeel, hij heeft zijn belangstelling voor het nabije verleden op allerlei manieren vormgegeven. Als medeoprichter van de Historische Kring Hellendoorn Nijverdal heeft Frits zich zeer verdienstelijk gemaakt om de geschiedenis in onze gemeente alle ruimte te geven. Hoewel het eerste jaar van zijn leven zich afspeelde in Hellendoorn, mag je toch bijna stellen dat hij een geboren en getogen Nijverdaller is. Wel, uit dit boek wordt dat zondermeer duidelijk. Het is een boek om vaak in te bladeren, de foto’s te bestuderen en de kleine stukjes tekst in je opnemen. Voor menig plaatsgenoot komt op die manier de afgelopen ruime halve eeuw heel dichtbij. Tevens de verwondering dat het meeste daarvan letterlijk verleden tijd is. Wat mooi om weer eventjes in dat verleden te mogen vertoeven.

Boekpresentatie 7 oktober 2022

Met enige trots presenteren wij 7 oktober  aanstaande ons 44ste boek alweer. Dit boek wordt uitgegeven ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van de Historische Kring Hellendoorn Nijverdal én het 25 jarig bestaan van onze Uutgeverieje.

Op 8 oktober opent de Kring zijn historisch centrum in de Oale Pastorieje aan de Grotestraat te Nijverdal. Vanaf die datum is het boek de catalogus voor de wisselende exposities die de Kring zal gaan organiseren.

Hellendoorn van A tot Z.

U bent van harte welkom voor deze presentatie in de Tonne in Hellendoorn vanaf 19:30.

Hellendoorn van A tot Z is een cultuurhistorische ontdekkingsreis. Met kennis van zaken en onderkoelde humor neemt Dinand Webbink de lezer mee naar plaatsen in de gemeente Hellendoorn, die zelfs bewoners van de gemeente zelf nauwelijks kennen of waarvan ze de historische achtergronden niet weten. Scheepswerven langs het kanaal, het diepvrieshuisje in de Geuren, erve Goos, de Isakke, het gat van Cor Bal, de Leemkulen, dit alles en nog veel meer komt aan bod. Stonehenge, Rembrandt en Goethe komen voorbij, maar ook inbrekers als Kale Mannes en Jan de Schaarslijper. En hoe zit het met die badmeester die niet kon zwemmen, wat heeft Michelle Obama met het aloude ‘eierkulen’ te maken en waarom moet je bang zijn voor de Heemennekes? Natuurlijk liet in de gemeente Hellendoorn de Tweede Wereldoorlog zijn sporen na. Startbanen van de V1 zijn opnieuw te bezoeken, maar ook de treurige geschiedenis van het Joodse werkkamp Twilhaar ontbreekt niet. 

Hellendoorn van A tot Z nodigt de lezer uit er op uit te gaan en de onbekende, maar bijzonder interessante plekken van de gemeente te bezoeken. Plekken die je na het lezen van dit boek met heel andere ogen bekijkt.

‘Een geweldig leuk boek voor iedereen die onze gemeente met zijn rijke geschiedenis, zijn prachtige natuur, bijzondere mensen en grappige anekdotes een warm hart toedraagt,' zo gezegd door Anneke Raven, bestuurslid Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel.

Boekpresentatie 7 april 2022

Op donderdag 7 april aanstaande presenteert Uutgeverieje ’n Boaken haar nieuwe boek Geheim dagboek van een boekhouder, de Tweede Wereldoorlog gezien door de ogen van Berend Jan Schutten.

De Tweede Wereldoorlog houdt tot op de dag van vandaag mensen bezig. Het dagboek van Berend Jan Schutten uit Hulsen is pas enkele jaren geleden aan de vergetelheid ontrukt. Helaas was dit pas na zijn overlijden. Wat Berend Jan achterliet, is een unieke inkijk in wat er zich afspeelde in Hulsen, Nijverdal, Almelo en daarbuiten. Er komen gebeurtenissen voorbij die voor menige lezer nieuw zullen zijn. Dat maakt zijn oorlogsdagboek erg bijzonder en absoluut de moeite waard.De redacteur, de jonge historicus Thom Kruiper, heeft de aantekeningen van Berend Jan zoveel mogelijk letterlijk overgenomen. Hij heeft echter gekozen voor een thematische aanpak. Het boek is ingedeeld in een tiental hoofdstukken, waarin zaken behandeld worden als kabelwacht, onderduiken en razzia’s, luchtoorlog etc.

Geheim dagboek van een boekhouder geeft veel nieuwe feiten over de oorlogstijd. Verhalen van toen moeten, ook ruim 75 jaar na dato, verteld blijven worden.

 

Verschijnen nieuw boek 12 november 2021

Rondom ’n Oalen griezen, boek over kerk met korting verkrijgbaar.
Vrijdag 12 november a.s. presenteert Uutgeverieje ’n Boaken het boek ‘Rondom ’n Oalen Griezen’, een bijzonder boek over de middeleeuwse kerk van Hellendoorn, een must voor de liefhebber om te lezen en te bekijken.
De klokken, de doopvont, de muurschilderingen, de orgels en de prachtige gebrandschilderde ramen worden uitgebreid belicht. Ook de relatie met de adel, conflicten en het kasboek komen aan bod. Daarnaast wordt stil gestaan bij de Karkesproake, de Geuren en het Oale Karkhof. Met grote liefde voor het monument belichten Jan Dirk Wassenaar, Evelyn Ligtenberg en Paul Janse allerlei aspecten van het monumentale gebouw en het reilen en zeilen van de geloofsgemeenschap ter plaatse.
Het ruim geïllustreerde, gebonden boek van ruim 200 pagina’s kost € 17,50.
Wanneer u het nu besteld krijgt u het voor € 15,00.
Inschrijfformulieren zijn verkrijgbaar bij Primera Hofman en Bruna Prinsen. Ook kunt u een mail sturen naar: uutgeverieje.boaken@gmail.com

De Helletocht van Andries Pagrach en andere verhalen geschreven door Dinand Webbink

Op 29 april verschijnt er weer een boek!

Deze ontroerende bundel, De helletocht van Andries Pagrach en andere verhalen, behandelt de lotgevallen van ingezetenen en ondergedoken Joodse medeburgers van de gemeente Hellendoorn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit alles bij een gebracht met groot inlevingsvermogen door Dinand Webbink.

15 MAART, LANCERING NIEUWSTE BOEK

Boekpresentatie

Vanaf vandaag  zaterdag 28 november 2020 ligt het boek Land van vele bruggen, het verhaal van mijn vader in de winkel.
Land van vele bruggen is een met feiten onderbouwde historische familiekroniek. De auteur Bela Ruth Samuel Tenenholtz schetst een aangrijpend en heel persoonlijk beeld van de vervolging en het verzet van de Joden in Overijssel, en in het bijzonder van de Nijverdalse familie Samuel - Pagrach.
Het boek is te koop in de boekhandel, o.a. bij Bruna Prinsen Nijverdal en Primera Hofman Hellendoorn, en kost € 13,50.
Het is ook te bestellen via uutgeverieje.boaken@gmail.com . 

De schrijfster aan het woord